Friday, June 20, 2014

Resepi Sihat Roti Bakar ala Perancis (1-3 tahun)


Bahan-bahan:
  • 4 keping roti
  • 80ml (1/2 cawan) susu penuh krim
  • 2 biji telur, dipukul
  • 15ml (1 sudu makan) minyak sayuran
  • 5ml (1 sudu teh) madu – optional
  • 2g (1/4 sudu teh) serbuk kayu manis – optional
  • Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
  1. Pukul telur sehingga kembang.
  2. Masukkan susu penuh krim, garam, madu, serbuk kayu manis dan kacau sehingga sebati.
  3. Celupkan sekeping roti menggunakan garpu ke dalam adunan satu per satu. Celupkan sehingga roti sebati dengan adunan tetapi tidak terlalu lama agar roti tidak lembik dan hancur.
  4. Goreng roti dengan sedikit minyak sayuran di atas kuali kecil dengan api sederhana dalam 2-3 minit pada setiap bahagian sehingga emas keperangan.
  5. Tekan roti di atas kuali dengan sudip untuk mendapatkan roti rangup ala Perancis tetapi pastikan tidak hangus.
Cadangan:
Hidangkan roti bakar dengan sirap maple, madu atau keju.
Kandungan nutrien setiap satu hidangan:
Kalori: 155 kcal
Karbohirat: 17.8 g
Protein: 5.3 g
Lemak: 7.0 g
Sumber resepi dan gambar: Nutriweb & Keluarga Baru

No comments:

Post a Comment