Bahan-bahan:
- 4 keping roti
- 80ml (1/2 cawan) susu penuh krim
- 2 biji telur, dipukul
- 15ml (1 sudu makan) minyak sayuran
- 5ml (1 sudu teh) madu – optional
- 2g (1/4 sudu teh) serbuk kayu manis – optional
- Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
- Pukul telur sehingga kembang.
- Masukkan susu penuh krim, garam, madu, serbuk kayu manis dan kacau sehingga sebati.
- Celupkan sekeping roti menggunakan garpu ke dalam adunan satu per satu. Celupkan sehingga roti sebati dengan adunan tetapi tidak terlalu lama agar roti tidak lembik dan hancur.
- Goreng roti dengan sedikit minyak sayuran di atas kuali kecil dengan api sederhana dalam 2-3 minit pada setiap bahagian sehingga emas keperangan.
- Tekan roti di atas kuali dengan sudip untuk mendapatkan roti rangup ala Perancis tetapi pastikan tidak hangus.
Cadangan:
Hidangkan roti bakar dengan sirap maple, madu atau keju.
Kandungan nutrien setiap satu hidangan:
Kalori: 155 kcal
Karbohirat: 17.8 g
Protein: 5.3 g
Lemak: 7.0 g
Sumber resepi dan gambar: Nutriweb & Keluarga Baru
No comments:
Post a Comment