Jom cuba resepi kuey teow bersama daging cincang dan sup tomato khas untuk si kecil anda!
Bahan-Bahan (Hidangan untuk 4 orang)
- 200 g (2 cawan) kuey teow, dibilas dengan air suam
- 160 g (1/4 cawan) daging tanpa lemak, dicincang halus
- 30 g (4 biji) bebola ikan, dipotong dadu
- 50 g (5 ekor) udang bersaiz sederhana, dibuang kulit dan dipotong dadu
- 25 g (1 biji) tomato, dipotong dadu dan dibuang kulit dan bijinya
- 40 g (1/2 cawan) daun sawi, dicincang halus
- 40 g (1/2 cawan) taugeh
- 20 g (2 biji) bawang merah, dihiris halus
- 5 g (1 ulas) bawang putih, dicincang
- 15 ml (1 sudu makan) minyak sayuran
- 500 ml (2 cawan) stok ayam rebusan sendiri
- Garam secukup rasa
Cara Memasak
- Tumis bawang merah dan bawang putih dengan minyak sayuran sehingga
- ia kekuningan. Masukkan pati ayam dan reneh selama 10 minit.
- Masukkan daging cincang dan rebus sehingga masak. Kemudian, masukkan
- udang dan bebola ikan.
- Masukkan daun sawi, taugeh, tomato dan rebus selama 5 minit.
- Akhir sekali, masukkan kuey teow dan garam secukup rasa.
- Tutup api sebaik sahaja ia mendidih. Hidangkan suam.
Cadangan
Anda boleh juga menggunakan mi, bihun, atau pasta.
Sumber: Buku Masakan Pilihan Pakar Pemakanan: Resipi Sihat untuk Si Kecil Anda (Jilid 1). 2011. Nutrition Society of Malaysia.
*Sumber Gambar dari Buku yang sama
Sources : Keluarga Baru
No comments:
Post a Comment