Bahan-Bahan (Hidangan untuk 4 orang)
- 80 g (1 paket) mi segera tanpa goreng (tanpa perencah)
- 100 g (½ cawan) sayur campur (kacang, jagung, lobak merah)
- 3 biji telur, dipukul ringan
- 45 ml (3 sudu makan) susu
- 60 g (½ cawan) keju, diparut
- 15 ml (1 sudu makan) minyak sayuran
- 250 ml (1 cawan) stok ayam, rebusan sendiri
- Garam dan lada sulah secukup rasa
Cara memasak
- Masak mi segera bersama stok ayam selama 2 minit. Toskan dan letakkan ke tepi.
- Masak sayur campur di dalam air rebusan selama 2 minit di dalam kuali. Toskan dan letakan di tepi.
- Campurkan kesemua sayur campur, mi, telur, susu dan keju dan gaul sebati.
- Tambahkan perasa dengan garam dan lada putih.
- Campurkankan bahan-bahan menggunakan garpu.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tuangkan campuran ke dalam kuali.
- Gunakan garpu untuk meratakan mi dan sayur-sayuran.
- Masak menggunakan api sederhana selama 3 minit atau sehingga telur hampir masak.
- Letakkan di atas gril selama 5 minit atau sehingga bahagian atas menjadi sedikit keperangan.
- Biarkan sejuk dan potong kepada beberapa bahagian. Hidangkan.
Sumber: Buku Masakan Pilihan Pakar Pemakanan: Resipi Sihat untuk Si Kecil Anda (Jilid 1). 2011. Nutrition Society of Malaysia.
Sources : Keluarga baru
No comments:
Post a Comment